12 Temmuz 2011 Salı

Personal Preference (Taste)

Tekrar tekrar izlediğim filmler vardır benim...
Tekrar tekrar okuduğum kitaplar...
Bazılarına (hatta birçoğuna) zaman kaybı olarak gelebilir belki... daha izlenecek, okunacak bir çok şey varken zaten bilinenlere takılı kalmak...
Ama benim için çocukken okul kantininde yediğim gevrek ayranın peşinden koşmak gibidir...
Hiçbir zaman aynı tadı alamayacağımı bilsem de hep bir "belki" ile o tadın izini sürmek...
Personal Preference benim peşinden koştuğum tatlardan biri işte... Tekrar tekrar izleyip hatırlamaya çalıştığım ve her seferinde elimde yeni bir şeyle döndüğüm...
Ancak; yalnız benim için böyle olmasa gerek, zira, bu Kore draması uzak doğu dizileri ile ilgili birçok internet sitesinde en iyi diziler arasında ilk onda yer alıyor. 
MBC kanalının 2010 yılı bu yapımı, romantik komedi sevenler arasındaki ününü daha da devam ettireceğe de benziyor.


Konusu


Yetenekli, ama bir türlü işlerini yoluna koyamamış mimar Jeon Jin-Ho'nun yeni projesi için 30 senedir kapısından içeri ziyaretçi alınmamış "Sangojae" adlı eve girmesi gerekmektedir. Fakat titiz, mükemmeliyetçi, kadınların reddemedikleri Jin-Ho'nun işi pek de kolay olmayacaktır. Çünkü evin sakini Park Gae-In pasaklılığı, sakarlığı ve dağınıklılığı ile Jin-Ho'nun kabusu gibidir. 
İşlerini kurtarmak adına her şeyi göze alan Jin-Ho, Gae-In'in evinde yaşayabilmek için eşcinsel olduğu numarasını yapar. Ve "Sangojae"de yaşamaya başlar...


İzlemeli mi?


Personal Preference, benim kore dizilerine ilgi duymama vesile olmuştur. Her ne kadar öncesinde Queen Seon-Dok ve Dae Jang Geum'u TRT'de izlemişsem de Diziport'taki Personal Preference linki, doğunun uzaklarına ilk gerçek yolculuğumun başlangıcıdır diyebilirim rahatlıkla. 


Personal Preference'ın bende bu kadar ilgi uyandırmasının ilk nedeni kesinlikle senaryosu. Hikayesi sabırla anlatılmış ve titizlikle yan öyküler ile bezenmiş. Öyle ki izlerken havada kalan, akıl kurcalayan bir şeylerle uğraşmanız gerekmiyor. Karakterler, gerek ana gerek yan karakterler,  geçmişleri, yaraları, zayıf ve güçlü yanları ile sunuluyorlar. Son bölümlere kadar açıklanmayan sırlar merak unsurunun ayakta kalmasını sağlıyor. Ki bütün bunlar, dramayı daha da izlenilir kılıyor. 
Öykünün temel çatışma noktası, babası tarafından yetiştirilen bir kadın ile annesi tarafından yetiştirilen bir erkek arasındaki ilişki. Anlatım boyunca kadın ve erkek rolleri seyircinin gözüne sokulmadan, alttan alttan masaya yatırılıyor. Bir kadından ne beklenir? Bir erkekten ne beklenir? Soruları hem cevaplanıyor, hem de bu cevaplar her seferinde yeniden sorgulanıyor. Dolayısıyla diziyi izlerken bir yandan da Kore'deki cinsiyet rollerinin düzenlenişini algılama şansı doğuyor. 


Senaryosunun yanında dizinin diğer bir güçlü yanı da oyuncuları. Son Ye-Jin (dizideki adı ile Park Gae-In) Kore'nin açık ara ile en yetenekli kadın aktörlerinden. Olgun ve rahat oyunculuğu hemen hissediliyor ve yarattığı duygu kolaylıkla seyirciye geçiyor. Canlandırdığı karakterin değişimi ile dizinin başındaki abartılı anlatımından sade bir anlatıma geçişi öylesine fark ettirmeden ve usulca ki dizinin sonuna geldiğinizde Park Gae-In'in başındaki halini unutmuş oluyorsunuz. 
Öte yandan Son Ye-Jin, baskın ve rol arkadaşlarını sürükleyip yönlendiren bir oyuncu. Bu nedenle Kore'nin yeni, ama hızla popülaritesi artan aktörlerinden Lee Min-Ho'nun (dizide Jeon Jin-Ho) onunla beraber çalışması kendisi için büyük şans olmuş. Lee'nin Son'dan çok şey kazandığı ve öğrendiği görülebiliyor. Her ne kadar bazı sahnelerde toyluğu ile insanı güldürse de soğuk, ne hissettiği yüzünden anlaşılmayan, mesafeli Jin-Ho rolünün altından kalkıyor. 


Personal Preference, senaryosu ve oyuncuları dışında müzikleri ve sanat yönetmenliğinin de yönetmeninin elini kuvvetlendirdiği yapımlardan. Özellikle yerli yerinde, sahnenin duygusunu vurgulayan müzik seçimi ve kullanımı, bazen sahneyi sahne yapan asıl etken oluyor. 


Ancak eğer ki bu dizi ilk Kore diziniz değilse, diğer Kore dizilerinden tamamen farklı bir drama izleyeceğinizi de düşünmeyin. Şöyle ki: Orada bulunmamaları gerektiği halde aynı eve bir şekilde yerleşmiş kadın ve erkek, dizinin başında kadına zorluklar çıkaran fakat zamanla değişen adam, çok yemek yiyen kadın, sırtta sevgili taşıma vb bir nevi Kore spesiyalitesini burada da göreceksiniz. Fakat buna dayanarak da ön yargılı olmayın... Personal Preference'a bir şans verin derim ben...


Türü: Komedi - Romans - Dram
Orijinal Kanal: MBC
Yapım Yılı: 2010
Bölüm Sayısı: 16
Yönetmen: Son Hyung Suk
Orijinal Hikaye: Lee Sae In'in Personal Preference adlı romanı 
Senaryo: Park Hye Kyung
Oyuncular: Son Ye Jin
                 Lee Min Ho


Nerede izlenebilir?


İngilizce altyazılı
http://www.dramacrazy.net/korean-drama/personal-taste/
http://www.mysoju.com/korean-drama/personal-preference/
http://www.dramasub.com/korean-drama-personal-taste-personal-preference-365.html
http://www.dramaload.com/korean-drama-personal-taste/
Türkçe altyazılı
http://www.asyadizi.com/kategori/asya-dizileri/personal-taste

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder