15 Haziran 2011 Çarşamba

İljimae

Kore'den bir Robin Hood hikayesi İljimae... 
Ve babasının katilini arayan bir çocuğun, kaderin bağladığı insanların... 
Joseon Hanedanlığı zamanında geçen dizi, 9 yaşında babasının öldürülmesine tanık olan, kimliğini ifşa etmemek için annesini taşlayan, bunların yarattığı şokla hafızasını kaybeden Lee Geom'un diğer bir adı ile Yong'un veya İljimae'nin yaşamını anlatıyor. 2008 yılında 20 bölüm olarak SBS Kanalında yayımlanmış olan bu tarihi drama, % 20'lerin üzerinde rating oranları ile döneminin en başarılı yapıtları arasında yer almıştır.

Konusu

Asil bir aileden gelen Lee Geom'nun hayatı, babasının siyasi rakiplerinin suikastine kurban gitmesi ile tamamen değişir. Babasının "Sen yaşamalısın" sözlerini kendisine düstur edinen Lee Geom kaçar. Annesi ve kız kardeşi düşmanlarınca ele geçirilen, babası ölen, bunların üzerine bir de kendini kurtarmak için annesini taşlamak zorunda kalan çocuk, olanları kaldıramaz ve hafızasını yitirir. Gerçek kimliğinden habersiz, kendisine Yong ismini vermiş üvey anne ve babası tarafında yetiştirilen Geom'un hayatı, hafızasının yerine gelmesi ile yeni bir yola girer. O artık İljimae'dir. (İljimae: bir erik dalı) Başına gelenlerin sorumlusunu arayan genç adam, bundan böyle gündüzleri sokak serserisi Yong, geceleri zengin insanların evlerine giren, haksızlığa uğrayan fakirlerin yardımcısı hırsız İljimae olacaktır.

İzlemeli mi?

Sürükleyici olay örgüsü, itinalı senaryosu, başarılı oyunculukları için bu dizi kesinlikle izlenmeli. İlk bölümlerde her ne kadar karmaşık görünen olayları takip edebilmek için emek harcamak gerekse de bu dramayı izlemek o emeğe değer diye düşünüyorum. Dram ve komediyi bir potada eritmiş olan yapım izleyeni bir yandan ağlatırken bir yandan güldürüyor. Aksiyon ve dövüş sahneleri ile de keyif ve heyecanlı anlar yaşatıyor. 
Başrollerdeki kadın aktrisler ve canlandırdıkları karakterler zayıf kalmış olsalar da güçlü yan roller ve Lee Joon Ki'nin özenli oyunculuğu bu açığı kapatıyor. Lee Geom karakterinin gelişim ve dönüşümü de itina ile işlenmiş.
Bununla birlikte şunu da akılda tutmakta fayda var: Bu dizinin dünyaya dair söyleyecek bir sözü var. Erdemli olmayı öğütlerken insan hayatının kıymetini vurguluyor ve karşılıksız sevmenin değerini gösteriyor.
Salman Rüşti televizyon dizileri roman ve sinemanın yerini aldı diyor ya, İljimae da tarihi diziler çekmek konusundaki başarısı tartışılmaz olan Kore drama sektörünün roman tadında çalışmalarından biri.
Ama.... Benim gibi acıklı sonlardan haz etmeyenler... Kendinizi şimdiden hazırlayın..........

Türü:Tarihi - Romans
Yapım Yılı : 2008
Bölüm Sayısı : 20


Nereden izlenebilir? 

İngilizce altyazılı

Türkçe altyazılı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder